Nije bilo prvi put i gotovo da sam već i bio navikao na poznatu noćnu tiradu svoje žene. Dopuštao njenim riječima da mi i kroz san, na krajnje bezazlen način ulaze na jedno, a izlaze na drugo uho.

San kao san, obična glupost, mislio sam, u potpunosti zanemarujući podsvijest. Nisam, naime, ni pokušavao dokučiti im značenje. Utopivši ih u onu, c’ est la vie, moj je život i dalje tekao mirno.

A sama tirada pak tekla je u stilu da jâ, bijedni nikogović iliti anonimus prve vrste ne smijem nikada i ni po koju cijenu smetnuti s uma da zahvalnost za svoj postojeći status na društvenoj ljestvici dugujem isključivo njemu, mom gospodinu šefu, ujedno i našem najboljem kućnom prijatelju, što je svojedobno oblikovao moju vanjsku sveukupnost u mjeri da je polučila neslućene rezultate pogurnuvši naprijed ovo moje ništ’ koristi tijelo taman za onoliko koliko mu je nedostajalo da ja doguram dotle dokle sam dogurao.

No za razliku od ovih, uobičajenih monoloških tirada moje supruge u ovu, noćašnju, uključio se i on, taj, moj, gospodin šef. Htio me je osobno, a sad već i posve otvoreno upozoriti da će ona, dakle, moja žena, jednog jutra jednostavno nestati. Nestat će i s bundom i “merdžom” i još ponekom sitnicom s mizerne palete vrijednosti, a što si ih je za svog bijednog života sa mnom zasigurno i zavrijedila. I tek tada, kada se to bude dogodilo, rekao je, ja ću zapravo shvatiti da…

I ja sam shvatio. Doista, tek tada, i to točno onako kako mi je dotični pokušao objasniti. Okolišao je naime do zore u kojoj toga jutra, fakat, nit’ žene u krevetu nit’ bunde u ormaru niti “merdže” u garaži.

A bogami više niti njega nije bilo u uredu. U tišini, preko noći, ili ispod stola, kako se tome već kaže postavili su ga na neko više menadžersko mjesto u središnjici. Navodno isključivo na osnovi jednog od ona, moja tri studentska elaborata kojima sam mu ja svojedobno čak unaprijed platio za ovaj, svoj postojeći imidž zahvaljujući kojem sam, kako me je žena svojim noćnim tiradama terorizirala i dogurao dotle dokle sam dogurao – mater li mu stilističku.